Christian Skredsvigs kunstnerhjem

Christian Skredsvigs kunstnerhjem er et av landets best bevarte kunstnerhjem fra gullalderen i norsk malerkunst.

Prosjekt Galleri Skredsvig er en videreutvikling av kunstnerhjemmet Hagan, med en betydelig forbedring og utvidelse av utstillingskapasiteten. Målet er å kunne vise Skredsvigs største malerier, i lokaler som tilfredsstiller dagens krav til brann- og tyverisikring, lys og inneklima.

Maleren Christian Skredsvig (1854–1924) bodde på Hagan i 30 år. I sin glanstid var Skredsvig den mest berømte av de norske malerne i Paris. Her vant han i 1881 gullmedaljen på Salonen i Paris, for sitt store maleri av en fransk bondegård, ”Une ferme a Venoix”. Dette ble innkjøpt av den franske stat. Skredsvig ble tildelt den franske æreslegionen, og var jurymedlem for verdensutstillingen i Paris, hvor han selv stilte ut tre store malerier, blant andre ”Monte Aventino”. Dette ble senere innkjøpt av slottet i Norge. Skredsvigs ”Villa Bacciochi” ble innkjøpt av Musee du Louvre.

Etter suksess i Paris falt Skredsvig for naturen i Eggedal. I 1894 kjøpte han husmannsplassen Hagan, som ligger ved foten av Norefjell.

Skredsvig innredet låven til ateliér, og bygget huset om til en særegen familiebolig.

Både huset og interiøret har stått urørt siden Chr. Skredsvig og hans familie bodde der. På veggene henger Skredsvigs egne og kunstnervenners malerier og tegninger, til sammen cirka 150 originalarbeider.

Hagan har vært åpent for publikum siden 1972 og drives av Buskerud Museum. 

Prosjekt Galleri Skredsvig har mottatt kr. 1 000 000 av Bergesenstiftelsen.