​Deeyah Khan

Bergesenstiftelsen støtter Deeyah Khans Fuuse-konferanse 2017. Temaet er kvinners deltakelse i kunst og kultur.

Den norsk-pakistanske dokumentarfilmskaperen Deeyah Khan er initiativtaker og ansvarlig for Fuuse-konferansen 2017. Konferansen ble arrangert for første gang i 2015.

Khan er internasjonalt kjent for de prisvinnende dokumentarene Jihad and Islam´s Non-believers og Banaz: A love Story, som begge har bidratt til å fremme interkulturell forståelse.

Fuuse er Deeyah Khans kunst- og medieforetak, etablert og drevet av med base i London der hun nå bor og arbeider: Som ung sangartist måtte hun forlate Norge som følge av trakassering fra fundamentalistiske miljøer.

På Fuuse-konferansen vil Khan lansere on-line nettverket og tidsskriftet Sister-hood, som tar opp minoritetskvinners situasjon og uttrykksmuligheter innenfor kunst, populærkultur, akademia, media og livearrangementer.

Fuuse-konferansens tema i 2017 er kvinners deltakelse innenfor en rekke kultur- og kunstuttrykk – med særlig vekt på de hindringene som fordommer av sosial, ideologisk og religiøs karakter fortsatt representerer for kvinnelige kunstnere i store deler av verden. Selv i Skandinavia er kvinner sterkt underrepresentert innen kunstfelt som eksempelvis film. I Storbritannia og USA har kvinneandelen i kreative nøkkelroller som produsent, manusforfatter og regissør sunket de siste 20 årene.

På konferansen deltar blant annet den saudiske billedkunstneren Ms. Saffaa, som har satt seg opp mot saudiske myndigheter med sin kunst, den verdensberømte iranske fotografen og krtitikeren Shirin Neshat, kulturdirektør for London-by Justine Simons, skuespilleren Susan Sarandon, sanger Annie Lennox og den BAFTA-vinnende britiske filmregissøren Baroness Beeban Kidron OBE, som er mest kjent for Bridget Jones: The edge of Reason.