Hannah Ryggen Triennale er dedikert til den anerkjente vevkunstneren Hannah Ryggen (1894–1970). Hennes kunstneriske uttrykk balanserte mellom politikk og samtidskommentarer, og personlige refleksjoner og følelser. Hun regnes som en av Norges største kunstnere i sin generasjon, og sammenliknes gjerne med Edvard Munch. Under triennalen setter hennes arbeider i dialog med utvalgte samtidskunstneres praksis.

Arrangørene er Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, sammen med Ørland/Bjugn Kunstforening, og flere av Trondheims kunstinstitusjoner: Kunsthall Trondheim, Trondheim kunstmuseum og K-U-K Kjøpmannsgata Ung Kunst. Med utstillinger i Trondheim og på Ørland, der Ryggen levde og arbeidet størstedelen av sitt liv, løfter triennalen frem Ryggens kunstnerskap fra den lokale så vel som den internasjonale samtidsarenaen.

Hannah Ryggen Triennale 2022 ble arrangert første gang i 2016, og denne tredje utgaven er den mest omfattende hittil. Temaet er Anti-monument. I Hannah Ryggens billedtepper formidles dype menneskelige erfaringer, og fortellingene i dem beveger seg forbi enkle sannheter. Hun kritiserte økonomisk ulikhet, advarte mot fascismen og reagerte modig på dens konsekvenser, samtidig som hun også feiret kjærligheten og de større sidene av eksistensen. Trådene hun vevde endrer seg over tid, og fargene falmer gradvis med lyset.

Hannah Ryggens verk Vi lever på en stjerne kom ut av Regjeringsbygningen i Oslo etter terrorangrepet 22. juli 2011 med en flenge i nedre høyre del, og noen mindre skader og sår. Kjærlighetsbudskapet i dette verket står i så skarp kontrast til terroristens verdenssyn. Med sitt symbolsk ladede arr, kan Ryggens verk sies å være det hittil sterkeste minnesmerket etter 22. juli. For alltid endret, er Vi lever på en stjerne blitt et anti-monument.

Triennalen foregår på flere visningssteder fra 25. mars til 14. august. Les mer om triennalen her.