Film om byråsjef Harry Lindstrøm

Dokumentarfilmselskapet Sant & Usant lager film om det personlige dramaet som fant sted i kjølvannet av Kings Bay-ulykken på Svalbard i 1962.

Gruveulykken på Svalbard i 1962, hvor 21 mennesker mistet livet, fikk store politiske konsekvenser i Norge. Blant annet at Arbeiderpartiet, for første gang siden krigen, for en kort periode mistet regjeringsmakten.

Arbeiderparti-regjeringen tok ikke ansvar for ulykken selv, men gjorde byråsjef i Industridepartementet, Harry Lindstrøm, personlig ansvarlig. Lindstrøm ble arrestert, og åtte dager etter pågripelsen gikk statsminister Gerhardsen på Stortingets talerstol, i direktesendt TV, og fikk høringen om Industridepartementet som ble gjennomført i kjølvannet av Kings Bay-ulykken til å handle om Harry Lindstrøm.I oktober 1963 vedtok regjeringen en kongelig resolusjon som ga Harry Lindstrøm avskjed og tok fra ham alle hans lønns- og pensjonsrettigheter. Lindstrøm satt 244 dager i varetekt med brev og besøksforbud.

Alle de 900 sakene Harry Lindstrøm hadde hatt befatning med i departementet ble gransket, noe som resulterte i at han etterhvert fikk 71 tiltalepunkter mot seg. Etter flere års venting på at saken skulle komme opp, ble tiltalepunktene redusert til 21, og han ble til slutt dømt for fire forhold.

Lindstrøm livnærte seg da han hadde sonet ferdig ved å gå til søksmål mot norske aviser. Han vant eller inngikk forlik i samtlige saker, men den omfattende prosessen mot Lindstrøm hadde for lengst etablert ham som en hatet mann.

Lindstrøm-saken fikk store konsekvenser for hvordan Norge styres. Den resulterte blant annet i offentlighetsloven, embetsmannsloven og forvaltningsloven.

I filmen blir Mads Ousdal en sentral person. Han hadde Harry Lindstrøm som nærmeste nabo og barnevakt mens foreldrene spilte i teater om kveldene, og han omtaler Lindstrøm som sin reserve-bestefar. Først i voksen alder oppdaget Mads Ousdal at Lindstrøm en gang var Norges mest forhatte mann.