Oslo Sinfonietta og Cikada

Norsk samtidsmusikk er internasjonalt anerkjent, mye takket være Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada.

Oslo Sinfonietta er Norges eldste samtidsorkester. Orkesteret ble etablert i 1986 av komponisten Asbjørn Schaathun og er i dag et moderne kammerorkester med 16-20 musikere, med Christian Eggen som kunstnerisk leder. Oslo Sinfonietta består av både ledende frilansmusikere og musikere fra Norges mest anerkjente orkestre.

Cikada ble stiftet i 1989 og består av 10 faste musikere, som i tillegg til tuttibesetningen Cikada Ensemble omfatter Cikada Strykekvartett, Cikada Trio, Cikada Duo og improvisasjonsensemblet Cikada Point 4. Også Cikada har Christian Eggen som kunstnerisk leder. Oslo Sinfonietta og Cikada ble samlet under felles administrasjon i 2008.

Helt fra starten har de to ensemblene markert seg som fremragende ambassadører for norsk musikk og i sterk grad bidratt til den posisjon norsk samtidsmusikk har internasjonalt.

De besøker regelmessig de fremste internasjonale samtidsmusikkfestivaler og konsertscener. Fokuset er høykvalitetsfremføringer av aktuell norsk og internasjonal samtidsmusikk. Begge ensemblene er aktive bestillere av nye verker, og har omfattende diskografier.

Nå utvikles det fem krevende og kostbare produksjoner i verdensklasse:

  • Innspilling av Maja Ratkjes «Concerto for voice», der Ratkje selv er vokalsolist
  • Et samarbeid med Oslo Solistkor, med innspilling av blant andre Alfred Janson og Per Nørgård
  • Fremføring av tre verk av Helmuth Lachemann under Festspillene i Bergen
  • En stor konsertproduksjon for Oslo Kammermusikkfestival 2015
  • Fremføring av verker av den unge norske komponisten Henrik Helstenius under Ultimafestivalen i Oslo

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada har fått kr. 450 000 i støtte av Bergesenstiftelsen for gjennomføring av disse krevende prosjektene.