Skal lære norsk på kjøkkenet

På Oslos nye kulturmøteplass skal kjøkkenet drives som opplæringstilbud for flyktninger.

I det nye musikk- og kulturkomplekset til Konserhuset i Munkedamsveien 15 i Oslo, som skal gjenåpnes i september 2017, skal kantinebedriften Du Godeste stå for matserveringen. Du Godeste driver 10 kantiner der ansatte fra 26 nasjoner blant annet har én ting felles: De hater halvfabrikata. I Du Godeste-kantinene lages all mat fra bunnen. Astrid Roppen er gründer og daglig leder.

Kjøkkenet i Munkedamsveien skal drives som et opplæringstilbud for flyktninger , der alt fra rutinemessige oppgaver og innføring i norske hygieneforskrifter til kjøkkenteknikker og matlaging vil stå på timeplanen. Det skal tilbys husmannskost fra hele verden: Enkel, velsmakende, rimelig, bærekraftig mat. Intensjonen er at kursdeltagerne skal gis anledning til å bidra med retter fra sin egen kultur. Du Godeste har lang erfaring med å hjelpe folk inn i arbeidslivet, blant annet i samarbeid med NAV, Målrettet Kompetanse og Tyrilikollektivet. I Munkedamsveien skal Du Godeste samarbeide med Senter for Flyktningekompetanse og Integrering, Voksenopplæringen, Beredt Kompetanse og Oslo kommune.

Flyktningene skal ha grunnleggende norskforståelse når de begynner, og praksisen på kjøkkenet 7,5 timer daglig der det snakkes norsk, vil erfaringsmessig gi gode resultater. Det vil også undervises i norsk underveis i kurset.

Bergesenstiftelsen støtter innkjøp av kjøkkenutstyr. Kjøkkenet er dimensjonert og utstyrt med tanke på en storkjøkkenmodell, der det også skal produseres og leveres lunsj på cateringbasis til mindre bedrifter i Oslo, som ikke har egen kantine.

Sentrale rådgivere i prosjektet er Jan Vardøen, Andreas Viestad og Oslo Kommune.