Vardø Restored/New Chapter

Nytt lys på lokalsamfunn i nord.

Vardø Restored og New Chapter er et samarbeidsprosjekt mellom to lokalsamfunn i Barentsregionen, Vardø i Finnmark og Teriberka ved Murmansk i Russland. Representanter fra lokalsamfunnene jobber sammen for å belyse fremtiden til de to lokalsamfunnene, med fraflytting, lite nærings- og samfunnsliv.

New Chapter bringer med seg erfaringene fra Vardø Restored, som er inspirert av blant andre forfatteren Morten Strøksnes (Havboka), selv finnmarking og aktiv pådriver for det norsk-russiske samarbeidet. Sammen med lokalbefolkningene i prosjektet står en imponerende gruppe aktivister og stedutviklere bestående av arkitekter, journalister, håndverkere, kunstnere av ulikt slag, studenter, skoleelever, kokker, geografer, bibliotekarer, byråkrater, fiskere, mødre, IT-folk, musikere, en jurist og en bjørnejeger.

De jobber for å belyse problemene som oppstår når lokalsamfunnene forfaller, blant annet problemer det skaper for de sårbare økosystemene. New Chapter skal nå ut på en foredragsturné med et mobilt bibliotek til byene Harstad, Tromsø, Oslo, St. Petersburg, Moskva og Murmansk. Her blir det samtaler og folkemøter med politikere og samfunnsplanleggere i både Norge og Russland.