Bergesenprisen 2024 går til Stiftelsen Erlik, som blant annet organiserer salg av gatemagasinene =Oslo, =Bergen og Sorgenfri i Trondheim. De mottar prisen for sitt konkrete og betydningsfulle arbeid for verdighet og likeverd. Arbeidet til Erlik fremmer samfunnsdeltakelse og selvhjelp blant personer med rusavhengighet, hjemløse og sosialt utsatte, og bidrar til at utallige mennesker møtes på tvers av befolkningsgrupper.
Bergesenstiftelsen vil løfte frem det fremragende arbeidet Stiftelsen Erlik har gjort i samfunnet fra oppstarten i 2005. Erlik legger til rette for utallige møter mellom enkeltmennesker og grupper i samfunnet som vanligvis ikke møtes. Dette gjør de primært ved å organisere salg av gatemagasinene =Oslo, =Bergen og Sorgenfri i Trondheim. Gatemagasinsalget er forbeholdt mennesker som av forskjellige årsaker har falt utenfor det ordinære arbeidslivet. Erlik gjør en stor innsats både for et inkluderende arbeidsliv, for hvordan samfunnet møter rusproblematikk og bidrar til respekt for enkeltmennesket.
Produksjon, salg og kjøp av gatemagasinet har i 20 år hatt mange positive ringvirkninger ut over å skape verdige arbeidsplasser. Erlik sier selv at «magasinsalget har åpenbart en verdi for den enkelte selger, men også for kjøperen og for storsamfunnet. Det er en uvurderlig bieffekt at mennesker som ellers kanskje er skeptiske til hverandre møtes og snakker sammen».
Gatemagasinene er partipolitisk uavhengig og reklamefrie, og når allment ut. Virksomheten finansieres i all hovedsak av magasinsalget, og dermed av selgernes eget arbeid. Det første magasinet, =Oslo, ble startet første halvår 2005 etter en sosial forretningsmodell utviklet i USA og England (The Big Issue). Første nummer av =Oslo solgte 70 000 eksemplarer, og siden den gang har Erliks magasiner sysselsatt rundt 2 000 selgere. Stiftelsen er non-profit, og selgerne kjøper et blad for halvparten av utsalgspris, og beholder den andre halvparten ved salg.
I forbindelse med 20-årsjubileet i 2025 vil Stiftelsen Erlik i samarbeid med regissør Simen Formo Hay sette opp en utendørsforestilling i Oslo sentrum som forteller historien om Oslos åpne rusmiljø de siste årene. Stiftelsen og regissør Formo Hay jobbet sammen under produksjonen av teaterstykket «Døden på Oslo S» på Økernsenteret i 2023, og vil fortsette dette samarbeidet i 2025. Produksjonen vil løfte frem rus- og gatelivshistorier, og vise hvordan en teateroppsetning kan være en arena for å motvirke utenforskap. Dette gjøres blant annet gjennom å tilby arbeid og arenaer for historiefortelling. Bergesenstiftelsen vil med denne prisen også anerkjenne Erliks rolle i dette arbeidet og bidra til at prosjektet blir realisert.
Med tildelingen av Bergesenprisen 2024 vil vi hedre en samfunnsaktør som bidrar med et konkret og betydningsfullt arbeid for verdighet og likeverd. Arbeidet til Stiftelsen Erlik fremmer samfunnsdeltakelse og selvhjelp blant personer med rusavhengighet, hjemløse og sosialt utsatte, og bidrar til at utallige mennesker møtes på tvers av befolkningsgrupper.
Bergesenstiftelsen takker Stiftelsen Erlik for deres engasjement og innsats i samfunnet, og ønsker Stiftelsen Erlik lykke til med 20-årsjubileet og utendørsforestillingen, og med det videre arbeidet til enkeltmenneskers og samfunnets beste.
Fakta Stiftelsen Erlik
Privat ideell stiftelse, stiftet i 2005
Fra 2017 har stiftelsen Erlik også drevet en kaffebar i Oslo, og salg av kaffe på nett gjennom =Kaffe
I 2021 slo Stiftelsen Erlik seg sammen med gatemagasinet Sorgenfri i Trondheim
Arbeider for å gi vanskeligstilte et verdig arbeid og menneskeverd, primært ved å organisere salg av gatemagasinene =Oslo, =Bergen, Sorgenfri og ERLIK
Vi gratulerer mottakerne av Bergesenprisen 2024 - Stiftelsen Erlik! De mottar prisen for sitt konkrete og betydningsfulle arbeid for verdighet og likeverd. Arbeidet til Erlik fremmer samfunnsdeltakelse og selvhjelp blant personer med rusavhengighet, hjemløse og sosialt utsatte, og bidrar til at utallige mennesker møtes på tvers av befolkningsgrupper.