Anders Sunna (f. 1985) er en kunstner fra en skogsreindrifts-familie i Kieksiäisvaara, Sápmi (Norrbotten, Sverige). I sin praksis utforsker Sunna forskjellige formater og uttrykk som verktøy for politisk aktivisme og satire. Verkene formidler historier om undertrykkelse og vold mot det samiske folket.

Utstillingen Vi skriker inte i skogen på Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm består av videoverk, installasjoner, arkivmateriale og malerier. Den gir et innblikk i en livslang erfaring i motstand og kraft. Samlet sett formidler utstillingen en sterk historie knyttet til den svenske nasjonalstatens politikk overfor samene, gruvelovene og sosialpolitikken i Nord-Sverige.

Anders Sunna: Utstilling på Nitja senter for samtidskunst. Foto: Bergesenstiftelsen


Med en rettssal som ramme blir publikum plassert i sentrum av en omfattende fortelling om samenes lidelse og kamp. Det stilles spørsmål ved hvem som har rett til å dømme hvem, etter hvilke lover og med hvilke interesser i sikte. Tablået er imidlertid ikke identisk med en typisk rettssal. Den er utformet blant annet i ubehandlet treverk, reinskinnsfeller, flagg og kjevebein fra reinsdyr.

Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke i NRK skriver i sin anmeldelse av utstillingen at "Denne utstillingen er simpelthen pensum", og gir den terningkast 6. Hele anmeldelsen hennes kan du lese her.

Utstillingen står til og med søndag 11. februar, og du kan lese mer om utstillingen her.