11. desember har i mange år vært datoen for Nobels fredspriskonsert. Konserten har hatt ulik form gjennom historien. I 2021 ønsket Det Norske Nobelinstitutt og Oslo-Filharmonien å samarbeide om et nytt format, der konserten i større grad var en musikalsk feiring av fredsprisvinnerne og deres humanitære og fredsskapende innsats.

Oslo-Filharmonien beskriver konserten som et forsøk på å forene det moderne med det tradisjonelle, det lekne med det sofistikerte, det menneskelige med det teknologiske, og det mørke med det lyse.

Foto: Bård Gundersen / Oslo-Filharmonien

Fredsprisen 2021 gikk til de to journalistene Maria Ressa fra Filippinene og Dimitrij Muratov fra Russland, for deres innsats for ytringsfrihet. Kveldens program besto av orkestermusikk, moderne dans, solister og gjesteartister som fiolinist Eldbjørg Hemsing, slampoet Fredrik Høyer, artist Jarle Bernhoft og danser Maele Reeflex Cheza Sabuni.

Vi har ønsket å lage en konsert som både er lokal og internasjonal, tradisjonell og nyskapende, alvorlig og feststemt. - Ingrid Røynesdal, administrerende direktør i Oslo-Filharmonien
Foto: Bård Gundersen / Oslo-Filharmonien

Konserten har fått svært god mottakelse. «En ny standard er satt! For en utrolig imponerende, sterk, emosjonell og vanvittig stilig produksjon» skrev avtroppende kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes.

- Målet til Oslo-Filharmonien har blant annet vært å gi publikum både ved skjermen og i konserthuset en ekstraordinær kveld, med et klassisk men samtidig moderne uttrykk. Det storslåtte og det nære samles i en felles ide, nemlig at fred ikke er fravær av konflikt, men å finne en god balanse i motsetningene, sier Ingrid Røynesdal, administrerende direktør i Oslo-Filharmonien. - Vi har ønsket å lage en konsert som både er lokal og internasjonal, tradisjonell og nyskapende, alvorlig og feststemt.

Fredspriskonsertens hovedstøttespillere var Bergesenstiftelsen og Norsk Hydro. Konserten ble sendt på NRK1 lørdag 11. desember, og er tilgjengelig for avspilling fra NRKs nettsider her.

Foto: Bård Gundersen / Oslo-Filharmonien
Foto: Bård Gundersen / Oslo-Filharmonien