Dokumentarfilmen Ibelin handler om livet til gameren Mats Steen. Han døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats over hele verden.

Den norske produsenten Medieoperatørene introduserer filmen slik: "Filmen gjenskaper det rike livet til Mats' avatar 'Ibelin' i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft. I tillegg får vi se arkivopptak og intervju med vennene Mats fikk gjennom spillet."

Mats Steens avatar Ibelin
Mads Steens avatar Ibelin. Foto: Medieoperatørene/Euforia

Ibelin hadde verdenspremiere på åpningsdagen under årets Sundance-festival i USA, der den vant både publikumsprisen og prisen for beste regissør. Filmen ble samtidig vist på Tromsø internasjonale filmfestival.

En god venn

Filmens regissør er Benjamin Ree. Hans forrige film Kunstneren og tyven ble solgt til 80 land og har vunnet over 30 priser, noen av dem på verdens største filmfestivaler, som Sundance, London og Hong Kong.

Til NRK sier Ree at han har lært mye av Mats Steen: "Eg har studert kven han var i fire år, og det er har lært er at han alltid spurte vennane sine korleis det gjekk, og prioriterte å lytte. Dette er ein av grunnane til at han var ein så god venn for så mange, seier Ree, som dediserte prisane til han."

Mats Steen.
Mats Steen. Foto: Medieoperatørene/Bjørg Engdahl


Les mer om prisene dokumentarfilmen mottok på NRKs nettsider.