HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival ble startet i 2008. I starten het festivalen Human Rights Human Wrongs, og var et samarbeid mellom Oslo Dokumentarkino og Menneskerettighetshuset i Oslo. De skulle egentlig arrangere en én-gangs-festival for å markere at Menneskerettighetserklæringen fylte 60 år.

Festivalen viste seg å være en suksess, og ble til en årlig dokumentarfilmfestival. I 2018 byttet den navn til HUMAN og utvidet programmet.

En viktig del av festivalen er det norske konkurranseprogrammet, som Bergesenstiftelsen bidro til å etablere. Nå i 2024 er dette programmet mer anerkjent enn noen gang.

- Det norske konkurranseprogrammet er spesielt viktig. Fra 2017 ble den årlige dokumentarfilmfestivalen Eurodok i Oslo lagt ned. Da fantes fantes det ikke lenger et konkurranseprogram for norsk dokumentarfilm i Oslo, det mente vi var et viktig rom å fylle, sier festivalsjef i HUMAN Ketil Magnussen.

Det norske konkurranseprogrammet 2024

Ti nye norske dokumentarer konkurrerer om HUMAN-prisen og 50 000 kr. Vinnerfilmen kvalifiserer også til Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm, gitt at filmen oppfyller øvrige kriterier for en Amanda-nominasjon. En forhåndsjury vurderer alle innsendte filmer.

Konkurranseprogrammet for norsk dokumentar er i 2024 åpent for filmer ferdigstilt etter 1. januar foregående år (for festivalen 2024 gjelder altså 1. januar 2023) og med en spillelengde på over 40 minutter. Programmet har ingen tematisk begrensning.

I år vant filmen «Ukjent landskap», mens filmen «Ibelin» fikk. hederlig omtale. Sistnevnte har allerede mottatt priser på internasjonale filmfestivaler. Les mer om konkurranseprogrammet og om filmene og vinnerne her.