Forskningsprosjektet «Mixed Reality Ortopedisk Kirurgi», forkortet til «OrthoNav», er med støtte fra Bergesenstiftelsen i gang med å utvikle en ny metode som vil forbedre diagnostikk og kirurgisk behandling av hoftesykdommer hos barn og ungdommer. Dette gjøres ved å gi legen «røntgensyn», slik at det er mulig å se pasientens skjelett og hofteledd når legen undersøker og stiller diagnose. Legen vil da kunne se hva som skjer inne i pasienten under undersøkelsen, og det vil være mye lettere å stille riktig diagnose og planlegge en eventuell operasjon.

Prosjektet gjør bruk av Microsoft HoloLens (se bildet over) som er en trådløs datamaskin formet som et headset med smartbriller. HoloLens baserer seg på såkalt «blandet virkelighet» (mixed reality) der avansert kamera- og sensorteknologi brukes til å registrere omgivelsene våre. Det tas CT (en type røntgenbilder) av pasienten, og så omdannes disse bildene til tredimensjonale hologrammer. Så vises disse på HoloLens-brillen. Når man ser gjennom brillen vil man se hologrammene og omgivelsene samtidig (blandet virkelighet). Deretter plasserer vi hologrammene oppå pasienten, akkurat der hvor skjelettet er.

Med optiske sensorer på pasienten oppnår vi at hologrammene beveger seg på HoloLens-brillen samtidig med den faktiske bevegelsen av pasientens bein, armer, hender, føtter, eller rygg. På den måten oppnås et slags «røntgensyn». For å oppnå dette vil prosjektet utvikle et optisk navigasjonssystem for ben (skjelett) og ledd. Navigasjonssystemet består av optiske sensorer som kan festes på pasienten, og dette vil gjøre at hologrammene plasseres helt nøyaktig der pasientens skjelett er plassert i kroppen i virkeligheten. Navigasjonssystemet vil også sørge for at hologrammene beveger seg når undersøkeren beveger på pasientens ben, og da oppnås en illusjon av å ha røntgensyn. Dette vil gi muligheter for en helt unik og ny, mer presis diagnostikk.