Nedenfor er en kort oppsummering over noen av prosjektene som ble innvilget støtte i andre søknadsrunde 2024. Fullstendig liste over tildelinger finnes her.
Bærekraft og miljø
Flere av søknadene i andre søknadsrunde 2024 hadde en tydelig miljøbevisst profil. Noen av prosjektene som mottar støtte i denne søknadsrunden innen stiftelsens kulturelle og humanitære formålsområder, har også bærekraft som uttalt formål. Dette gjelder for eksempel bokprosjektene «Hyttelandet – en guide til Norges fineste delingshytter», «Bien og birøkteren», «Grasetaraene – korleis graset gjev oss menneskelig sivilisasjon» og «Nina Jensen og havet».
Klimahuset ved UiO gjennomfører gjenbruksprosjektet «Omsøm og redesign» og Naturvernforbundet arrangerer reparasjonsverkstedet «Ta vare på det du har». Produksjonsselskapet Koko Film skal lage dokumentarfilmen «Tog» om kampen for Nordlandsbanen, og Norsk Industriarbeidermuseums prosjekt «Levende kulturarv» utvikler økologiske metoder for bygningskonservering, med mål om å fase ut bruk av miljøgifter.
Fossekleiva kultursenter mottar støtte for omlegging av den internasjonale figurfestivalen Figur i Fossekleiva til en Grønn Festival med redusert klimaavtrykk. Festivalen har som mål å inspirere og spre kunnskap om bærekraft til lignende festivaler i Europa, og til kompaniene som deltar.
Forestillinger
Stiftelsen Erlik har fått støtte til utvikling av forestillingen «Slaget om Nisseberget» i anledning gatemagasinet =Oslo sitt 20-årsjubileum i 2025. Forestillingen tar utgangspunkt i politiaksjonen mot det åpne rusmiljøet i Slottsparken i 1978, og forteller historien om byens rusmiljø gjennom fire tiår. Manuset baseres på materiale fra =Oslos utgivelser, og samtaler med tidsvitner fra 1978 og frem til i dag. Formålet med forestillingen er å vise hvordan en teateroppsetning kan være en arena for å motvirke utenforskap, både gjennom å tilby arbeid og gjennom hvilke historier som blir fortalt.
Det nyoppstartede teaterkompaniet Helgeland Internasjonale Teater har som mål å skape møteplasser for barn og unge, og produserer ungdomsforestillingen «Mellow Marsh Corpus» i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge og Figurteatret i Nordland. Forestillingen handler om seksualitet, kropp og følelser og vil ha premiere under festspillene i juni 2025.
Andre forestillinger som fikk støtte er blant annet Kate Pendrys «London Underground», Feil Teater med «Drammen godsterminal» og Eirin Roseneng og Karoline Garvang som setter opp «Samestaten», en postapokalyptisk teaterforestilling som utforsker fornorskningen og problemstillinger i samtiden.
Festivaler og dokumenterfilmer
Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) mottar støtte til festivalprosjektet BIFF Skole som er gratis filmvisninger for elever i videregående og grunnskoler, med hovedvekt på dokumentarfilm. Videregående skoler får tilbud om heldagsprogram knyttet til de tverrfaglige temaene Demokrati og medborgerskap, Bærekraftig utvikling og Folkehelse og livsmestring, og elevene får møte folk fra filmene eller andre eksperter i samtale.
«Wunderkammer 2024» er Pride Arts årlige skeive tverrkunstneriske festival, og kunstnerne og artistene representerer et bredt spekter innenfor alder, kjønnsuttrykk, seksualitet, sosial og økonomisk bakgrunn. Alle Pride Arts arrangementer er gratis og åpne for alle. Årets festival arrangeres i september og oktober i Gamle Munch og Gamle Veterinærhøyskolen i Oslo.
Andre festivaler som har fått støtte i denne søknadsrunden er blant andre Pomorfestivalen i Vardø, Fotofestivalen Oslo Negativ, Kosmorama i Trondheim og Mendelssohn på 123.
Produksjonsselskapet Sant og Usant har sammen med Mental Helse Ungdom fått støtte til «Laget rundt eleven», en dokumentarfilm om skolefrafall blant ungdom. Filmen følger flere elever gjennom et skoleår, og skal brukes som del av et større prosjekt der målet er å hindre utenforskap og skolefrafall.
Dokumentarfilmen «De hvite bussene» handler om den største enkeltstående redningsaksjonen under andre verdenskrig der over 15 000 fanger, halvparten av dem skandinaviske, ble reddet ut av tyske konsentrasjonsleire. Filmen forteller historien om hvordan Røde Kors måtte velge hvilke fanger som skulle reddes, og hvilke som ikke kunne reddes. Hittil upublisert materiale med norske tidsvitner er grunnlaget for filmen. Filmen produseres av Untold Stories og skal være klar til 80-årsmarkeringen for operasjonen i april 2025.
Andre dokumentarfilmer som har fått støtte i denne søknadsrunden er blant andre «Døgnet», en film om økologiske trusler mot livet i Altaelva og betydningen villaksbestanden har for folk og lokalsamfunn, og filmen «Ugress», som handler om «villbønder» i Trøndelag som plukker nyttevekster til Michelin-restauranter i Norden og er en hyllest til engasjement, samhold og kampen mot utenforskap.
Humanitære prosjekter
Bergen Røde Kors' prosjekt «Døråpner» jobber for sosial inkludering av voksne gjennom fysiske gruppeaktiviteter. Deltakerne er mennesker som har behov for hjelp og støtte for å komme i gang i et sosialt fellesskap, ofte etter en periode med rus, psykiatri eller soning.
Foreningen Frikvarteret spesialiserer seg på verksteder med kunstnerisk og kreativt innhold for innsatte i fengsler, og lager «Kokebok fra innsiden» med oppskrifter, bilder og historier av kvinnelige innsatte ved Bredtveit fengsel. Tiltaket er et sosialt og kulturelt aktivitetstilbud som er åpent for alle innsatte, og som oppmuntrer til uttrykk av identitet, kultur og minner gjennom felles matlaging.
Andre humanitære prosjekter som har mottatt støtte denne runden er Gatemagasinet MOT i Tønsberg, «Musikk i behandling og ettervern» ved Oslo universitetssykehus, «Rent tøy lånes best» ved Frilager Bergen og omegn og «Funkisdagen» ved Norges Handikapforbund Sørvest.
Se oversikt over andre tildelinger i vårt oppdaterte tildelingsarkiv.