Musikk, felleskap og mangfold
Flere av prosjektene som får støtte tematiserer mangfold på ulike måter. Med musikk som brobygger har VårtNabolag gjennom mange år arbeidet for at flyktninger i Norge og deres nye nabolag skal bli bedre kjent gjennom festivaler arrangert på transittmottak. VårtNabolag har fått støtte til å gjennomføre festivaler på ulike steder i 2025: Ringsaker, Vang i Valdres, Mysen og Steinkjer.
Moddi og Kajsa Balto er etablerte artister med samisk og østlandsk bakgrunn som skal skrive ny musikk og tekst til et felles album der norsk og nordsamisk skal være sidestilte språk. Artistene har fått støtte til kvalitetssikring av det samiske tekstarbeidet. Tema for tekst og musikk vil være historier fra Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Med albumet Ándagassii (Unnskyld) ønsker de å bygge en bro mellom det norske og det samiske språk- og musikklandskapet.
Festspillene i Bergen har fått støtte til oppføringen av Mozarts Requiem med et stort nasjonalt stort guttekor sammensatt av 250 gutter fra ulike kor over hele landet. Festspillene ønsker å engasjere unge og vise frem de mange positive kreftene som finnes i korbevegelsen i Norge. På Holmlia i Oslo har konsertserien Sing Along Holmlia fått støtte til ti konserter der barn og unge skal være deltakere og medskapere gjennom dirigering, dans og sang.
Film, teater og leselyst
Sanden Media har fått støtte til filmen Perlekongen, en dokumentar om en ung mann med alvorlig epilepsi som lever et liv under konstant overvåking, men som også en glad gutt med stor kreativitet. Han elsker fest, musikk og gaming, og han lager de utroligste kunstverk – med perler! I filmen Finding Frida vil Ripplex Studios bokstavelig talt ta oss med på innsiden av tekstilkunstneren Frida Hansens kunst med en nyskapende VR-dokumentar der vi får oppleve vev og tekstilkunst fra innsiden mellom rennetrådene.
I Lofoten har Røst teaterlag fått midler til et teaterprosjekt basert på sagnet Skarvene fra Utrøst, og i Kristiansand har ODE Ung fått støtte til Festen, en danseforestilling for ungdom om en hjemme-alene-fest som ikke går helt som planlagt. Tigerstadsteatret i Oslo setter opp forestillingen Evighetsbiblioteket, en interaktiv verden av bøker og fantasi, der barna får lage en helt ny fortelling i en helt ny bok. Forestillingen skal fremmer leseglede og fortellergnist, og er en oppsøkende, gratis scenekunstproduksjon i samarbeid med Det Andre Teatret, Riksteatret og DKS Oslo.
Nilsenbanden Kollektivet ved Don Martin og Zeshan Shakar skal inspirere til leselyst blant unge i Oslo øst ved å arrangere målrettede møter med unge og unge voksne fra Groruddalen og presentere bøker fra deres egen virkelighet.
Sosiale aktiviteter, ettervern og humanitære prosjekter
Bergesenstiftelsen har lang tradisjon for å støtte humanitære prosjekter knyttet til ettervern etter soning og aktivitetstilbud under soning. I denne søknadsrunden er det flere ulike tildelinger innen dette området. Noen eksempler er Medieoperatørene som har fått støtte til å vise Straff gratis i alle norske fengsler, en film om fire menn i med lange dommer i Halden fengsel. Vardeteatret Sør har fått støtte til Skygger i mørket, en teaterforestilling om livene bak murene i et norsk kvinnefengsel. Organisasjonen Frikvarteret har fått støtte til to ulike aktivitetsprosjekter for innsatte, og Røde Kors sitt Nettverk etter soning har fått støtte til I samme båt, seilas for tidligere innsatte.
Norsk forening for Williams syndrom, Diabetesforbundet, Handikappende barns foreldreforening og LEVE – landsforeningen for etterlatte ved selvmord har alle fått aktivitetsstøtte til sosiale samlinger for barn og unge. Formålet er å lære praktiske verktøy for å mestre utfordringer i hverdagen og å skape nettverk som gir gode og trygge venner.
Norske redningshunder i nord og Norsk Folkehjelp i vest har fått midler til oppgradering av redningsutstyr til bruk under krevende forhold, Frelsesarmeen til samtalegrupper om psykisk helse og Østfold Røde kors til et ferietilbud for familier berørt av fattigdom.
Klima og miljø
De siste årene har Bergesenstiftelsen ønsket å bidra til en klima- og miljøvennlig samfunnspåvirkning. I denne runden viser dette seg blant annet gjennom støtte til den studentdrevne klimakonferansen Vi må snakke om i morgen i Bergen, prosjektet Livet i fjæra hos Stiftelsen Hudøy og ulike kunstprosjekter med klimaendringer som tema.
På Klimahuset i Naturhistorisk museum vil Universitetet i Oslo vise utstillingen Overforbruk – holdninger og handlinger med seks unge lokale kunstnere. Målet med utstillingen er å gjøre jevnaldrende bevisst på eget miljø-fotavtrykk, inspirere til å stå imot forbrukspresset og endre vaner, og er en del av Klimahusets fem-årsmarkering. Magnhild Øen Nordahl har fått støtte til verket Tidevannsrelieff, en installasjon i Sandnes havn som vil vise ulike referanseverdier for havnivå, som nullpunkt for sjøkart, landkart, flo, fjøre, stormflo og klimapåført havstiging. I Oslo Botaniske hage vil vi også få Naka Key-Change Verse sin utstilling Messages from the Silent Witnesses om trærne som overlevde atombombene, Hibakujumoku. Trærne symboliserer på naturens motstandskraft, håp og fred.
Alexander Sandtorv har fått støtte til et bokprosjekt som ser på hvordan plast har formet moderne historie, fra plastens optimistiske inntog på 1940-tallet til dagens globale klimakrise. Gaia Landskap ved Marianne Leisner har fått støtte til en bok om bærekraftig livstil i småskala jord- og hagebruk, hageplanlegging og arkitektur, og Sidsel Ahlmann Jensen til en bok om naturbasert byutvikling.
Se oversikt over samtlige tildelinger i vårt oppdaterte tildelingsarkiv.